Günümüz enerji maliyetleri, hepimizin çözüm aradığı ortak bir konu. Bununla beraber enerjiyi üremek için doğayı etkilediğimiz de kaçınılmaz bir gerçek. Son yıllarda gündemin önemli konularından olan “küresel ısınma” da aslında böyle ortaya çıktı demek yanlış olmaz. Peki küresel ısınmanın nedenleri neler, işte tam bu noktada çeşitli ve farklı yüzlerce yorum yapmak mümkün. Ancak bizler dünyamız için, gelecek kuşaklar için neler yapabiliriz veya yapmalıyız, yazımda bu noktalara değinmek istedim.
Dünyada enerji belirli yöntemlerle üretilmekte ve bu üretimin şekli, içeriği çeşitli platformlarda tartışılmakta. Tüm bunların ışığında enerjinizi doğru kullanarak çok daha ucuza enerji elde edebileceğinizi biliyor muydunuz? Biz buna "Enerji Verimliliği" adını veriyoruz.Enerji Verimliliği; gündemi fazlasıyla dolduran, doldurdukça konuşulan bir konu. Bu konuda 2007 yılında çıkarılan bir kanun ile yola çıkıldı ve bugün gelinen noktada bir çok bakanlık konuya aktif olarak katılıp destek verirken, sivil toplum kuruluşları da çeşitli etkinliklerle sesini duyurmaya çalıştı. Enerji verimliliğini anlattık ama merak edenlere tanımlamakta fayda var; nedir bu enerji verimliliği diyecek olursanız “mevcut yaşam koşullarından, üretim miktarından ve kaliteden ödün vermeden enerjiyi daha tasarruflu kullanmaktadır."
Çevre bilinci son derece yüksek bir dernek olan EGİAD (Ege Genç İş İnsanları Derneği) da enerji verimliliği çalışmalarına önemli bir proje ile başladı: Enerji check-up projesi. Bu proje EGİAD'ın üzerinde hassasiyetle durduğu bir proje olmakla beraber büyük bir etki sağlayacağı tartışılmaz bir gerçek. Üyelerinin bir anlamda tüm enerji girdileri analiz edilecek, profesyonel bakış açısıyla irdelenecek, teknik uzmanlar tarafından raporlanarak yol haritası çıkarılacak ve işletmelerinin daha verimli enerjiyi nasıl kullanacağı belirlenmiş olacak. Kısaca işletmelerimizin "check-up" ı olacak demek mümkün. Yani bir anlamda muayenesi yapılan işletmemize uzmanlarımız tarafından teşhis konacak. Teşhis, tedavi sürecinin en önemli ayağını oluşturduğu tarafınızca da malumdur. Tedavi sürecine devam etmek isteyen işletmelerimize check-up sonrası Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) hazırlanacak bir proje.
Bu konudaki iyileştirme çalışmalarında gerekli yatırımları öngördüğümüz işletmeler, isterlerse bu yatırım sürecinde uzmanlarımızı yanlarında görecekler. Ayrıca belirtmekte yarar gördüğüm bir diğer konu yapılacak yatırımların finansmanı. Bu konuda Enerji Bakanlığı VAP destekleri, hibeler, çeşitli finans kuruluşları, uzun vadeli krediler vermek için beklemekte. KOSGEB’in bu konuda yüzdelik dilimleri değişken bazı hibeleri de olduğunu bilmenizi isterim. Özetle verimlilik için yatırım yapmak isteyene kaynak çok. Bu konuda da işletmelerimiz uzmanlarımıza danışacaklardır.
Özetle hepimizin büyük önem verdiği ve giderek artmasını kabullenmekten başka çıkar yol göremediği enerji maliyetlerini düşürmek, artık biraz da bizim elimizde. Projenin temel amacı, üretim maliyetlerini düşürmek ve rekabet gücünü artırmaktır. Böylesine önemli konuda hepimizin projeye destek vermesi projenin amacına ulaşmasını kolaylaştıracağı gibi, işletmemizin rekabet şansını da dolaylı yoldan pozitif artırıcı etken olacağından eminim. Hatta projenin burada kalmayıp yeni yatırımlara da olanak sağlaması hepimizin gerek maddi, gerekse de çevremiz açısından, gelecek nesiller ve çocuklarımız için manevi kazanca dönüşeceğine olan inancım tamdır.
GÜLSÜM NİLAY TEKER
SETAŞ Yönetim Kurulu Üyesi, Elektrik-Elektronik Mühendisi